Sidor

fredag 19 november 2010

Lite om papper.

Papper...Bra papper...Mitt favorit papper just nu är en ritbok som jag köpte på Ö&B för ca 45kr. Dess papper är ganska tjockt och glatt. När jag färglägger med copic och promarkers så föredrar jag papper som är motsattsen till bra akvarellpapper (som gärna ska vara grovt och skrovligt). Ytan jag letar efter är ganska kompakt, hal, lite glansig.

Tjockt papper suger åt sig mer färg. Det bra med det är att du kan bearbeta bilden utan att pappret förstörs och tuschet har utrymme att flyta in i pappret istället för ut på kanterna. Nackdelen är att du slösar mer tusch när du färglägger. Jag använde nästan en hel penna på två teckningar för att jag la på så mycket färg. Tjockare papper passar dig som lägger många lager färg.

Tunnt papper blir mättat fortare den kan inte suga åt sig lika mycket färg. Det bra med det är att du inte slösar lika mycket tusch. Det negativa är att om du lägger på för mycket färg så kommer tuschet blöda ut på sidorna eftersom det inte kan ta sig ner i pappret. Tunnt papper passa dig som inte målar många lager.

Dessa pappren använder jag just nu.
Canon Office 80g/m² . Detta är vanligt kopierings papper och det funkar okej inte för dyrt. Jag vill pröva färgkopierings papper  för  jag har hört att det ska vara bra. Det är dock dyrare. Detta passar bra att skriva ut och färglägga prover på.

Favorit pappret just nu. Ritbok köpt på Ö&B för ca 45kr ca 75 ark i. Pappret är ganska tjockt och glatt. Jag använder detta block när jag verkligen vill att ngt ska bli bra eller att pennorna ska komma till sin rätt. Jätte fynd.

Dessa2 ansikten kostade mig nästan en hel copic E00.


A3 Ritblock från cash, kommer inte ihåg vad det kostade men det var inte för dyrt. Detta block använder jag mycket när jag ska testa färgläggningar. Det är inte mycket som blir bra eller som man har tänkt sig första gången så man får testa sig frama och i detta blocket brukar jag stämpla samma bild många gånger och sen färglägga då kan man lätt jämföra vilket som blev bäst iom att blocket är så stort. Jag vill påpeka att det är helt i sin ordning att färgen lyser igenom på baksidan och tar sig igenom pappret, se till att ha skydds papper under. Det är också helt okej att färgerna rör på sig när man målar det är det som gör att de är bra att mixa. Man får helt enkelt lära sig hur de rör sig och i vilken mån de gör det. Det lär man sig genom att öva, öva, öva. Promarkers rör sig i regel mindre än copic pennorna. Jag blandar pennor hejvilt.

3 kommentarer:

Carina sa...

Verkar perfekt.Skall ut och köpa!

NHL sa...

Skitbra tips!

Cornelia sa...

Detta måste vara en guldgruva för den som använder sej av dessa pennor!!!