Sidor

onsdag 3 november 2010

Hur jag färglägger gröna kvistar.

Nästa vecka kommer våra nya julstämplar och Iggy äter lussebulle och då ville jag passa på att visa hur jag färglägger de gröna kvistarna på adventsljusstaken med 3 copic pennor och 1 promarker (skulle kunna vara en film titel).

Jag har använt:
R29 till bären
Y17 till lågorna
Y06 till ljusskenet
B00 till ljusen
Till grenarna använde jag:
YG03
G05
G17
och Moss (promarker). Jag använder denna för att jag inte har en passande copic penna och denna militärgröna nyansen kommer dämpa de väldigt klara gröna nyanserna på copic pennorna. Ni ska få se.

 Jag börjar med att färglägga ljusen och bären med pennorna jag skrivit upp här ovan.


 Målar ett jämnt lager YG03 över alla grenarna.


 På de flesta av mina stämplar kan man titta på var svarta partier dominerar. Man kan anta att det är där skuggor borde vara. På denna stämpeln är det mörkare längst in på grenarna så jag fortsätter att fylla på med samma penna som innan innifrån och ut i den riktningen pilarna visar. Mörkare i roten ljusare på toppen av varje gren.



 Nu gör jag samma sak med en mörkare penna G05. Fyller på i roten låter topparna på varje gren vara. Det ser inte så bra ut i detta stadiet men det kommer det göra sen. Nu håller vi på att bygga upp ett djup i bilden. Kom också ihåg att färgerna blir ljusare när de torkar.


 Jag lägger ett till lager med den ljusaste pennanYG03 för att mjuka upp övergångarna mellan mörkt och ljust.


 Här ser man att bilden har ljusnat en hel del jämfört med bilden ovan. Nu målar jag med den mörkaste pennan G17 längst in på varje gren.


 Jag vill ha en lite mer dämpad grön på mina kvistar så jag drar över ett lager med Moss promarker. Detta dämpar skrikigheten i de andra gröna färgerna. Det blir lite platt igen.


För att det inte ska bli så platt målar jag med den mörkaste pennan G17 igen innerst på varje gren. Och då var jag nöjd med denna adventsljusstake.


 Jag vill påpeka att jag förstår att vissa steg jag gör verkar vara onödiga men när jag målar så målar jag genom att bygga upp en bild. Jag finner att den blir mer levande då. Om man inte orkar eller har tid kan man sluta vid steg 3 till exempel eller hoppa över vissa steg. Jag vet inte alltid hur jag vill ha det eller vad som ser bäst ut och att måla skuggor med samma penna som man lagt ett platt lager med ger en chansen att se om man tänkt rätt. Att färglägga kan vara att lägga ett lager färg på en bild óch det är helt okej men jag jobbar genom att steg för steg bygga på lager för lager med färg för att få fram olika djup, texturer, former och färger på en bild. Hoppas ni fått ut något av denna tutorialen (kan man säga så?).
Tack för idag!

2 kommentarer:

NHL sa...

Jättebra! Tack så mycket! Vill bara säga att dina tutorials hjälpt mig :-) Du har fått det att klicka till i huvudet om hur man använder Copics (Jag har kollat utländska tuttar förut)
Här är min första copicsfärgläggning av mitt egengjorda apelsinträd: http://nhlspysselplats.blogspot.com/2010/11/sa-har-kommer-apelsintradet-igen-nu.html
De har jag fått ihop tack vare dig :-)

Anita sa...

Vad skönt att höra. Man blir lite osäker på om man kommer med ngt vettigt eller om det man försöker få fram svamlas bort. Jätte fint apelsin träd. Jag kommer lägga upp fler tuts snart. Kram